ENGIE Dwars door Hasselt viert zondag 40ste verjaardag met meer dan 7000 deelnemers

Op zondag 9 oktober zullen meer dan 7000 lopers aan de start staan van de 40ste editie van ENGIE Dwars door Hasselt, het populairste loopevenement van Limburg. Blikvanger wordt de passage over de vernieuwde Kempische Brug. Online inschrijven voor de jubileumeditie van ‘Den Dwars’ kan nog tot en met zaterdag. Zondag ter plaatse inschrijven is ook mogelijk.

ENGIE Dwars door Hasselt is een fiere veertiger waar nog lang geen sleet op zit. Het aantal voorinschrijvingen ligt dit jaar tien procent hoger dan een jaar geleden. Zondag zullen meer dan 7000 lopers onder een – zoals de weersvoorspellingen er nu naar uitzien – stralende herfstzon de hoofdstad van Limburg doorkruisen. Start en finish liggen op het Kolonel Dusartplein. De deelnemers kunnen kiezen voor een parcours van 3, 5, 10,5 of 15 km. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er de 1 km lange Kids Run. De 5 km kan je ook in duo lopen. In de CM-Duorun ben je met een zogenaamde buddyline verbonden met je loopmaatje.

De deelnemers aan de langste twee afstanden mogen zich verheugen op een primeur: een passage over de heraangelegde en verhoogde Kempische Brug over het Albertkanaal. De werken aan de eerste van de twee bruggen zijn pas onlangs afgerond. De laatste kilometer van alle afstanden wordt aangesneden via de fiets- en wandeldijk langs de Kanaalkom. Daar kunnen de lopers genieten van een prachtig panorama op het Zuidzicht, de nieuwe toplocatie aan het water in Hasselt.

Polar Pacer Team

Wie op de 15 km op een toptijd mikt, kan ENGIE Dwars door Hasselt lopen in het zog van één van de Polar Pacer Teams. Deze teams van zeer ervaren tempomakers zorgen ervoor dat je de finish bereikt in je beoogde eindtijd. De pacers zijn in het startvak makkelijk te herkennen aan hun vlag met daarop de gemiddelde snelheid die ze zullen aanhouden.

VOKA Bedrijvencompetitie

Nieuw dit jaar is de VOKA Bedrijvencompetitie. Om hiervoor in aanmerking te komen moet een bedrijf minimum tien lopers aan de start van ENGIE Dwars door Hasselt brengen. Het klassement wordt opgemaakt aan de hand van de totaaltijd van de snelste acht deelnemers op de 15 km. Liefst 42 bedrijven hebben zich ingeschreven, goed voor 857 lopers. Voor en na de wedstrijd kunnen de lopers en supporters van de bedrijventeams gezellig nakaarten in hun eigen tent in het VOKA bedrijvendorp op het Kolonel Dusartplein.

Naast bedrijven doen er traditioneel ook heel wat scholen uit Hasselt en omgeving mee aan ENGIE Dwars door Hasselt. 43 middelbare en lagere scholen en drie scholen uit het hoger onderwijs staan zondag aan de start, goed voor 2755 leerlingen en studenten in totaal.

Schepen El Ouakili: “Samen maken we er een gezellig volksfeest van”

“Als schepen van Sport kijk ik elk jaar enorm uit naar Dwars door Hasselt”, zegt Habib El Ouakili. “Dit jaar verwachten we een extra feestelijke editie. Dwars door Hasselt viert niet alleen zijn 40ste verjaardag, het vernieuwde parcours staat ook bol van verrassingen en het belooft stralend weer te worden. Hasselt popelt dus om duizenden mensen te ontvangen. Uiteraard de lopers, maar zeker ook hun supporters. Samen maken we er een gezellig volksfeest van”, aldus de Hasseltse schepen.

ENGIE Running Tour

ENGIE Dwars door Hasselt maakt ook dit jaar deel uit van de ENGIE Running Tour, de verzameling van de mooiste stadslopen van ons land. Als title partner van de Running Tour wil ENGIE zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om deel te nemen, legt Thierry Saegeman, CEO van ENGIE Belgium, uit. “Lopen geeft energie en kan ook helpen om vaker te kiezen voor meer duurzame verplaatsingen, wat perfect aansluit bij de ambitie van ENGIE om België te begeleiden in de transitie naar een koolstofneutrale toekomst.”

Bovendien zal de organisatie van alle stadslopen onder impuls van ENGIE een stuk duurzamer worden. Via een ecologisch charter staat respect voor de omgeving van het parcours centraal. Zo worden deelnemers onder andere aangemoedigd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen en wordt er tijdens de loopwedstrijd zoveel mogelijk milieuvriendelijk materiaal gebruikt, zoals onder andere herbruikbare bekers bij de bevoorradingen.

Deel dit bericht